En av ti mangler innboforsikring - BOB BBL

En av ti mangler innboforsikring

Hver tiende andelseier i borettslag sier de ikke har innboforsikring, viser en landsomfattende spørreundersøkelse Norsk Gallup har gjort for forsikringsselskapet If.

- Tallene er bekymringsfulle, men jeg er ikke overrasket. Vi opplever ganske ofte ved branner der flere boenheter får skader, at det er én eller flere som ikke har innboforsikring, sier administrerende direktør i BOB, Terje W. Gilje.

- Må starte på nytt
Ved brann risikerer du å miste praktisk talt alt du eier, og du må starte på nytt.
Det kan være flere grunner til at enkelte ikke har innboforsikring: Noen er unge og i etableringsfasen med presset økonomi. Andre misforstår, og tror at innboforsikring blir dekket over felleskostnadene i borettslaget. Men det er bare selve bygningsmassen, det vil si skallet du bor i, som er forsikret gjennom borettslaget. Innboforsikringen må du sørge for å ha i orden selv.

Ifølge Finans Norges innbokalkulator vil innboet i en leilighet på to rom og kjøkken for to personer gjerne ha behov for et forsikringsbeløp på mellom 540 000 og 1 360 000 kroner, avhengig av standard. Beløpet tilsvarer maksimal erstatning dersom alt innbo skulle gå tapt i brann. Verdien på innboet speiler ofte økonomisk evne.

Trenger hjelp fra NAV
Skadeinspektør Grete Heyerdahl i If har truffet og snakket med hundrevis av mennesker som har opplevd brann hjemme.

- Når vi som er skadeinspektører i de forskjellige forsikringsselskapene er ute ved en storbrann som har rammet mange leiligheter, er det titt og ofte vi støter på beboere som ikke har innboforsikring. De må ofte søke om økonomisk nødhjelp hos NAV for å komme seg gjennom de første dagene. Hvilke økonomiske problemer og vanskeligheter de kan få i hverdagen etterpå, er det jo lett å forestille seg, sier hun. 

- Å droppe innboforsikring er å gamble med egen privatøkonomi, hevder Heyerdahl.

Høyere kostnader
Den erfarne skadeinspektøren peker på at en lite kjent del av innboforsikringen er dekning av kostnader til et annet bosted hvis boligen er ubeboelig etter skade.

- Må du ut på leiemarkedet en stund, kan det hende du får merkostnader som en innboforsikring vil kunne dekke, sier hun.

Tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge viser at det i perioden mellom 2007 og 2016 ble gitt erstatninger for over 3,3 milliarder kroner for brannskadet innbo alene.

NB! Husk at du som medlem i BOB har gode tilbud på innboforsikring - og andre typer forsikringer, gjennom Forsikring For Medlemmer og If. Sjekk selv her.

BOB BBL
Nygårdsgaten 13, Postboks 7280, 5020 Bergen – Orgnr: 948 383 268
Telefon: 55 54 74 00 | E-post: kundesenter@bob.no

Vakttelefon BOB Befas AS: 977 57 855


Åpningstider: Kundesenter: Mandag-fredag kl. 09:00-15:00 - Resepsjon: Mandag-fredag kl. 08:00-16:00
Les mer om personvern og cookies

Webdesign og publiseringsløsning fra Argo Internett AS