Matlagingskurset til Laksevåg Sanitetsforening gjør ikke studentene bare bedre på kjøkkenet, det gir dem også nye vennskap – kanskje for livet. Nå står studentene i kø for å få delta.
Publisert 7. mai 2024
– Denne gangen har vi åtte studenter som er med. Mange av dem ville også være med forrige gang, men da var de litt for sent ute og fikk ikke plass fordi pågangen var så stor, sier Kjersti Ystheim i Laksevåg Sanitetsforening.
Sammen med en gjeng engasjerte sanitetskvinner og en gruppe studenter har Ystheim møtt opp på det gamle kjøkkenet til B-sykehuset på Laksevåg. Her skal studentene bli flinkere til å lage mat, men ikke minst etablere nye vennskap.
– Det sosiale er en veldig viktig del av Dig In-kursene (navnet på kurset, red.anm.). Det er veldig mange studenter som kommer fra andre deler av landet, eller til og med utlandet. De kommer ofte hit uten å kjenne noen. Matkursene er en fin arena for nye bekjentskaper, samtidig som de lærer å lage næringsrik og god mat, forteller Ystheim.
Hun poengterer at kursene er gratis for deltakerne, noe som er viktig da økonomien til mange studenter ikke gir spillerom for veldig mange sprell.
– Det er derfor viktig for oss at det ikke er noen økonomiske terskler for å delta på kurset, sier Ystheim.
Inne på det gamle kjøkkenet ligger matvarene som sanitetskvinnene har handlet inn til dagens rett. På menyen står tacosuppe, noe som er nytt for de fleste. Stemningen er god, og praten mellom deltakerne går livlig.
– Jeg meldte meg på fordi det hørtes veldig studentvennlig ut. Ofte spiser jeg bare noe som er kjapt og enkelt å lage, gjerne en salat. Det er imidlertid greit å lære seg å lage noe som både er bra og godt, sier Isabel fra Harstad.
Hun studerer både geologi på Universitet i Bergen og markedsføring på Høyskolen Kristiania, noe som kanskje forklarer de enkle middagene.
– Klarer jeg å lage middag på fem minutter er jeg fornøyd. Kanskje det blir en endring på det nå, smiler Isabel.
På de to kjøkkenene på B-sykehuset freser kjøttdeigen i stekepannen, samtidig som grønnsaker kuttes i sirlige biter. Ward, som opprinnelig kommer fra Syria, er godt i gang med å finhakke hvitløk som skal bli en del av en smakfull hvitløksdressing.
Etter en liten time med kokkelering kommer maten på bordet, og studentene samles for å nyte det de har laget sammen.
– Gratis og kvalitet henger ikke alltid sammen, men her gjorde det, sier Ward, mens han smaker på tacosuppen.
De anerkjennende nikkene rundt bordet levner liten tvil. Suppen falt i smak.
– Jeg har aldri smakt tacosuppe før, men det var faktisk veldig godt, sier Emilie som ble med på matkurset etter litt lett overbevisning fra vennen, Ward.
– Jeg lager ikke så mye mat i dag, men har lyst til å lære mer. Jeg trener mye og er opptatt av å få i meg nok proteiner. Ved å lære mer om matlaging kan jeg bli flinkere til det, sier Emilie.
Kurset i slutten av februar var det første i rekken av ni kurskvelder. For å kunne tilby de gratis matlagingskursene er Laksevåg Sanitetsforening avhengig av økonomisk støtte.
Dette bidrar BOB til, og Laksevåg sanitetsforening var én av ni som fikk støtte fra BOB-gaven høsten 2023.
– Sosial bærekraft er en av BOBs viktigste grunnsteiner. Vi synes matlagingskurset til Laksevåg Sanitetsforening er et flott tiltak som forebygger ensomhet, og som gjør Bergen til en bedre by for studenter som kommer utenbys fra. Dette er derfor et prosjekt vi er glade for å støtte, sier Kjetil Myhren-Berge, direktør for medlem, kommunikasjon og marked hos BOB.
Det er mulig å søke på BOB-gaven to ganger i året, med søknadsfrist 31.mai og 30. november.