Aktuelt

Maja (3) ble med på høsting i borettslaget

Mens «bønder i byen» i gamle dager var et nedsettende begrep, så er det i dag en hedersbetegnelse. På det som skulle bli en grusplass, har «bybøndene» i Prestestien borettslag plantet både poteter, frukttrær og bærbusker.

Publisert 29. oktober 2025

HØSTER: Bente Solås høster, mens pappa Haakon Roe viser frem potetgullet fra jorden til datteren, Maja Strømsnes Roe (3). Hun fulgte spent med da potetene kom opp av jorden.

HØSTER: Bente Solås høster, mens pappa Haakon Roe viser frem potetgullet fra jorden til datteren, Maja Strømsnes Roe (3). Hun fulgte spent med da potetene kom opp av jorden.

– Dette er et kjempeflott tiltak, sier Haakon Roe.


Sammen med datteren, Maja Strømsnes Roe (3), møtte han opp da Prestestien borettslag inviterte til høsttakkefest i den nye felleshagen.


– Jeg har foreldre hjemme i Oslo som benytter seg av et lignende tilbud. De høster store mengder grønnsaker. At borettslaget drar i gang noe lignende her synes jeg er kjempeinspirerende, sier Roe.


Datteren på tre år følger interessert med da potetene dukker opp i åkeren, men hun blir nok noe forstyrret av fotografen som forsøker å forevige henne i et inspirert øyeblikk. Hun nikker imidlertid forsiktig da hun blir spurt om hun synes det er spennende.


– Jeg synes det er viktig å vise henne hvor det vi spiser kommer fra. Det er én av grunnene til at jeg synes dette er et veldig bra initiativ, sier pappa Roe.


Skulle vært en grushaug


Prestestien borettslag er med sine 665 leiligheter et av Bergens største borettslag. Borettslaget ligger flott til i Åsane og er velsignet med svært mye grøntarealer. Dette er likevel første gangen at en felleshage har blitt etablert.


– Dette området skulle egentlig bli til en stor grusplass, sier Karen Cecilie Heldal,

én av initiativtakerne til den nye felleshagen i Prestestien borettslag.


Hun forteller at borettslaget har jordvarme og at noen av brønnene ligger der de nå er i ferd med å etablere en grønn oase av frukttrær, pallekarmer og en potetåker.


– I stedet for en grusplass var vi en gjeng som ønsket oss en felleshage. Vi tok det derfor opp med styret i borettslaget. De var positive og i vår satte vi i gang arbeidet med hagen, sier Heldal, mens hun er i ferd med å koke poteter fra hagen.


– Vi har også blåbærbusker, frukttrær og jordbær, for å nevne noe. Vi er bare så vidt kommet i gang, men det både gøy og sosialt å holde på, sier Heldal.


En del av et treårig prøveprosjekt


Felleshagen er en del av et treårig prøveprosjekt, hvor Fana Sparebank, Bybonden i Bergen og BOB har invitert boligselskaper i Bergen til å delta. Prestestien, Landåsleitet og Lyshovden er de heldige utvalgte borettslagene. De får nå både eksperthjelp og økonomisk støtte til å etablere felleshagen.


– Det handler om å få et tettere forhold til hvordan maten vi spiser dyrkes, men det handler like mye om at man ved å grave i jorden sammen skal bli bedre kjent med naboene, sier bybonde og gårdskokk, Benedicte Jørgensen.


Sammen Rob Weir, som også er bybonde og gårdskokk, skal de hjelpe borettslagene med å dyrke både grønnsaker og sosiale møteplasser.


– Vi ser på hagen som et verktøy for å etablere og skape gode nabolag. Dyrkingen er selvsagt viktig, men det sosiale er vel så viktig, sier Jørgensen.  


– Det er lav terskel for å delta. Her kan beboere i alle aldre møtes og skape noe sammen. Jeg er ikke i tvil om at dette bidrar til godt naboskap. Det er veldig kjekt at vi i BOB gjennom samarbeidet med Bybonden i Bergen og Fana Sparebank kan tilby dette gode og omfattende opplegget til boligselskapene og beboerne, sier Kjetil Myhren-Berge, direktør for Medlem, kommunikasjon og marked i BOB.

 

Sosial bærekraft og matsikkerhet

 

De to studentene Siren-Renate Hope og Anna Lunde Mønnich er også til stede. De studerer geografi på Universitetet i Bergen og har praksisemne hos Lystgården, hvor de to bybøndene jobber.


– I praksisen skal vi blant annet følge dette prosjektet. Det handler om økologi og bærekraft i et bredt perspektiv, sier Siren-Renate Hope.


– Det handler også om matsikkerhet. Det er utrolig gøy å være med her og se hva de får til, sier Lunde Mønnich.